TDE-503 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları
Klasik Türk edebiyatı çalışmalarında yararlanılabilecek temel kaynak eserlerin tanıtımı yapılacak ve içerikleri incelenecektir.
TDE-535 Klasik Türk Edebiyatında Nazım-I
Divan edebiyatı nazım şekillerinden olan kasidenin tanımı, türleri ve yüzyıllar içindeki seyri ve seçilmiş kaside metinlerinin şerhi dersin içeriğini oluşturmaktadır.
TDE-509 Seminer (Tezli)
Araştırmada yöntem ve teknik, hazırlık safhası, bilgi toplama, verilerin gruplandırılması, raporların yazılması ve rapor yazmada uyulması gereken kurallar, yorumlama yöntemleri, teknik yönden gözlem çeşitleri ve dil kullanımını içermektedir.
TDE-511 Seminer (Tezsiz)
Araştırmada yöntem ve teknik, hazırlık safhası, bilgi toplama, verilerin gruplandırılması, raporların yazılması ve rapor yazmada uyulması gereken kurallar, yorumlama yöntemleri, teknik yönden gözlem çeşitleri ve dil kullanımını içermektedir.
TDE-512 Dönem Projesi
Araştırmada yöntem ve teknik, hazırlık safhası, bilgi toplama, verilerin gruplandırılması, raporların yazılması ve rapor yazmada uyulması gereken kurallar, yorumlama yöntemleri, teknik yönden gözlem çeşitleri ve dil kullanımını içermektedir.
TDE-513 Yeni Türk Edebiyatı
Yeni Türk Edebiyatının Tanzimat'tan günümüze yazılmış ve yazıldıkları döneme ve sonrasına kaynaklık etmiş Türk edebiyatında etkin önemi olan nazım ve nesir türündeki seçkin metinlerin okunup değerlendirilmesi, anlaşılması, incelenmesi ve çözümlenmesi, eski edebiyat ile benzer ve farklı yönlerinin belirlenmesi, metin odaklı yakın okuma çalışmaları yapmak temel amaç olacaktır.
TDE-505 Türk Halk Kültüründe Eski İnanış İzleri
Türk Kültürünün özellikleri ile Türk dünyasındaki tarım, giyim, kuşam, süslenme, demir, at, ağaç, hayvan ve halk hekimliği, halk takvimi gibi kavramlarla ilgili inanç ve uygulamalar bütüncül bir bakış açısıyla incelenerek Türk halk kültüründe eski kültür izleri takip edilir.
TDE-507 Türk Dilinin Kaynakları ve Metin İncelemeleri
Tarihi Türk lehçelerini ve onların temel kaynaklarını öğrenme ve bu alanlarda yazılmış eserleri inceleme
TDE-504 Öykü Sanatı
Öykü türü ve öyküdeki genel eğilimler tanıtılacaktır. Tanzimat sonrası Türk edebiyatı ve Batı edebiyatından çeşitli örnekler yardımıyla öykülerin materyal ve teknik unsurları çözümlenip değerlendirilecektir.
OSD-511 Dijital Pazarlama
Öğrencilerin, güncel dijital pazarlama trendleri hakkında teorik ve pratik becerilerinin gelişmesinin hedeflendiği bu derste; dijital pazarlama stratejileri, dijital pazarlama karması, dijital platformlarda pazarlama kampanyalarının hazırlanması, dijital platformlarda pazarlama iletişimi ve küresel bazda kullanılan dijital pazarlama uygulamaları konularına kapsamlı olarak yer verilmektedir. Ayrıca dijital pazarlamanın gelişimi, günümüzdeki durumu, uygulamada karşılaşılan sorunları ve çözüm önerileri de derste ele alınacaktır.
OSD-579 Sürdürülebilir Kalkınma
Ders, ekoloji ve sürdürülebilirlik ile ilgili temel kavramlar, çevre-insan ilişkisinin ve etkileşiminin incelenmesi, ekolojik sorunlara çözüm önerilerinin getirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, ekolojik planlama, kentsel ekoloji, halk katılımı, sürdürülebilir tasarım ve planlama konularını içerir. İncelenen konular: İnsan ve Doğa İlişkisi, Çevre Sorunları, Çevre ve Büyüme, Çevre ve Ticaret, Geleneksek Kalkınma Anlayışı, Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımları, Politik Ekoloji, Sürdürülebilirlik Kavramı, Ekonomi-Toplum-Çevre Üçgeni, İktisadi Sürdürülebilirlik, Çevresel Sürdürülebilirlik, Sosyal Sürdürülebilirlik, Doğanın Ekonomik Değeri, Türkiye’deki çevre hareketleri örnekleri şeklindedir.
OSD-591 İşletmelerde Yeni Teknolojiler
Ders, dijital dönüşümün teknoloji yönlerinin yanı sıra pazar ve iş yönleri ile dijitalleşme süreçlerini etkileyen politika ve düzenleyici girişimlerin bir incelemesini sağlamaktadır. Bu, ağ altyapılarının, verilerin yönetimi ve işlenmesinin ve kullanıma sunulan dijital hizmetlerin ve uygulamaların, iş modelleri ve ekosistemler dahil olmak üzere iş süreçleri ve hizmetlerinin incelenmesini içermektedir. Ayrıca, bölgedeki AB politikaları da dahil olmak üzere bu noktada işleyen politika girişimleri ve düzenleyici önlemleri tartışılacaktır. Böylece, bir dönemlik çalışmanın ardından öğrenciler, dijitalleşmenin günümüz toplumundaki etkisini anlayabileceklerdir.
OSD-592 Suç ve Suçun Psikolojisi
Bu ders, suç davranışı ile suçun bireyler ve toplum üzerindeki etkisi hakkındaki bilgi ve anlayışa gelişimsel, bilişsel-davranışsal ve diğer psikolojik açılardan yaklaşmaktadır. Dersin temel dayanağı, birden fazla değişkenin insanların davranışlarını etkilediği ve bu faktörlerin durumsal değişkenlerle nasıl etkileşime girdiğine dikkat etmeyi gerektirir. Ders süresince kriminolojik kuramlar, suç davranışının biyolojik ve psikolojik modelleri, suç ve zihinsel bozukluklar, çocuk suçluluğu, saldırganlık ve şiddet, suçlularla iletişim ve adli süreçler gibi konular incelenecektir.
TDE-551 Halkbilimi Kuram, Yöntem ve Teknikleri
Derste halk biliminin içeriği ve tarihi gelişim seyri, uygulamalı derleme çalışmaları incelenecektir.
OSD-582 Sanal Dünyalar
Ders, avatarlar aracılığıyla çevrimiçi bir sanal ortam olan Second Life'da verilecektir. Öğrenciler ortamın nasıl işlediğini görecek ve sanal içeriğin yaratılma şeklini değerlendireceklerdir. Bu ders; öğrencilere kültürel farklılık, dil engelleri, zaman farkı, teknolojik sorunlar vb. birçok engelle uğraşırken sanal ve kültürlerarası bir ortamda etkili bir takım çalışmasını nasıl yöneteceklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu ders aynı zamanda farklı disiplinlerden, kurumlardan ve kültürlerden katılımcılar ve öğretim görevlileri arasında iş birliği ve ağ oluşturma fırsatı verecektir. Sanal Dünyaların teknolojik bileşenleri, Sanal Dünyalar ile ilgili etik ve sosyal konular bu derste işlenecektir. Böylece, bir dönemlik çalışmadan sonra öğrenciler Sanal Dünyaların günümüz toplumundaki rolünü anlayabileceklerdir.
OSD-555 Afet Yönetimi
Ders kapsamında afet yönetimi, sistem ve yapısı; afet yönetim modelleri, müdahale uygulama ve örnekleri incelenmektedir.
OSD-505 Türkiye Ekonomisi
Ders sırasında Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak; Cumhuriyet öncesi ve sonrası iktisadi gelişmelerin incelenmesi, iktisat politikalarının uygulandığı dönemdeki iktisadi, siyasi ve sosyal koşulların anlaşılması ve ilişkilendirilmesi, iktisadi krizlerin neden ve sonuçlarının değerlendirilmesi, küreselleşme ile Türkiye ekonomisi arasında ilişki kurulması ve geleceğe yönelik dersler çıkarılması.
TDE-538 Eski Anadolu Türkçesi
13-14. yy. Eski Anadolu Türkçesi dönemin gramer özelliklerinin dönem eserleri üzerinden öğretilmesi amaçlanmıştır.
TDE-577 Türk Halk Kültüründe Eski Kültür İzleri
Türk Kültürünün özellikleri ile Türk dünyasındaki tarım, giyim, kuşam, süslenme, demir, at, ağaç, hayvan ve halk hekimliği, halk takvimi gibi kavramlarla ilgili inanç ve uygulamalar bütüncül bir bakış açısıyla incelenerek Türk halk kültüründe eski kültür izleri takip edilir.
TDE-587 Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği
Bilimsel çalışmalarda araştırma, yöntem ve teknikleri, araştırma türleri, bilimsel bilgiye erişim yöntemleri, bilimsel çalışma geliştirme, planlama ve yürütme esasları, ilişkisel ve karşılaştırmalı çalışmalar, Türk Dili ve Edebiyatı alanında yürütülen çalışmalarda kullanılan yöntem ve teknikler, veri analiz yöntemleri, veri sunum biçiminde esaslar, yayın etiği, etik ihlal ve sorunları.
TDE-550 Türk Halk Edebiyatı
Türk halk edebiyatı üzerine yapılmış olan bilimsel çalışmaları değerlendirmek ve yöntemleri üzerinde durmak. Halk edebiyatının manzum ve mensur alanlarında yapılmış olan çalışmaları teknik ve yöntem açısından ele almak.
TDE-579 Yeni Türk Edebiyatının Kaynakları
Multidisipliner yaklaşımlarla 1860 sonrası dönem Türk edebiyatı üzerine yapılan çalışmalarda temel olan edebiyat tarihleri, gazete ve dergiler, arşivler, hatıra ve mektuplar vb. kaynakları ve bunlardan yararlanma yöntem ve tekniklerini tanıtmak.
TDE-575 Klasik Türk Edebiyatında Nazım – II
Divan edebiyatı nazım şekillerinden olan gazelin tanımı, türleri ve yüzyıllar içindeki seyri ve seçilmiş gazel metinlerinin şerhi dersin içeriğini oluşturmaktadır.
TDE-576 Karşılaştırmalı Edebiyat
Dünya edebiyatına tarihsel, dilbilimsel, kültürel ve eleştirel bir dikkatle bakılacak, Türk edebiyatının geldiği nokta tartışılacak, Batı edebiyatının önde gelen yazarları ve eserleri tanıtılacak, karşılaştırmalı edebiyat bilimi, kuramı ve yöntemleri, edebi türler, çeviri metinler ve edebiyatlar arası etkileşimler üzerine odaklanılacaktır.
TDE-597 Tez
Öğrencilerin kaynakların kullanımı, tez yazma usulü hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
TDE-598 Tez
Bu derste öğrencilere uzmanlık alanıyla ilgili araştırma tekniklerini ve metotlarını nasıl kullanacağını ve yapacakları çalışmaları için gerekli ve doğru tekniği kullanarak araştırma yapmaları sağlanacaktır.
OSD 580- Müşteri İlişkileri Yönetimi
Müşterilerinizle gerçek bir ilişki kurmak için onların kim olduğunu bilmeniz gerekir. Müşteriler, tedarikçiler ve çevrelerindeki kişi ve kuruluşlar arasındaki ilişkiler önemlidir. Çoğu işletme, şirketin müşterilerinin şirketin başarısı için hayati önem taşıdığını bilir. Böylece, bir dönemlik eğitimden sonra, öğrenciler günümüz pazarında CRM'nin önem düzeyini anlayabileceklerdir. CRM'in stratejik, organizasyonel, ticari ve teknoloji yönlerini ele almak, konunun tam olarak anlaşılmasına yardımcı olmak için teori ve pratiği harmanlayan bir psikoloji perspektifi getirir.
OSD 524- Finansal Piyasa Analizi
Bu ders içeriği, uluslararası finansal piyasaların varlıklar, sistemler ve kurumlardan oluşmaktadır. Ayrıca bu dersin içeriğinde paranın zaman değeri, tahvil ve hisse senetleri gibi hesaplamalarda yer almaktadır. Bu ders, fonların borç verenlerden borç alanlara ekonomik bir sistemde nasıl hareket ettiğini ve borç verenlerin ve borç alanların bu süreci tamamlamak için kullandıkları piyasaları ve araçların ana hatlarına odaklanmaktadir. Ayrıca, bu derste paranın zaman değeri formülleri ile tahvil ve hisse senedi gibi finansal menkul kıymetlerin değerlemesinin uygulanışını göstermektedir. tahvil ve hisse senedi ile ilgili olarak, faiz oranlarındaki, kupon oranlarındaki ve vade sürelerindeki değişimin fiyat ve fiyat hassasiyetini nasıl etkilediğinin detaylı bir incelemesi de ayrıca önemlidir.
OSD 586- İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk
Bu ders iş dünyasındaki güncel önemli etik konularını ve yaşanılan zorlukların incelenmesini ve analizini sağlamak için tasarlanmıştır. İş dünyasının çalışanlar, müşteriler ve halk dahil olmak üzere çok çeşitli paydaşlarına karşı sosyal ve çevresel sorumluluklarına yönelik konulara vurgu yapmaktadır. Bireysel, kurumsal ve sosyal düzeydeki etik ikilemler ve etik karar alma yaklaşımları açıklanacaktır. Gerçek dünyadaki uygulamalara ve konulara öğrenci katılımı dersin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu dersin amacı öğrencilere iş etiği ve sosyal sorumluluk uygulamaları konularını öğretmektir.
OSD 590- İşletme Simülasyonu
İşletme Simülasyonu dersi bilgisayar tabanlı işletme simülasyonu etrafında oluşturulmuştur. Bu dersi alan öğrenciler yaşıtlarına göre farklılaşacaktır. Her ekip, belirlenmiş şirketlerini belirli bir süre boyunca yönetmek için Strateji, Finans, Pazarlama, Operasyonlar, İK / Organizasyon ve Araştırma ve Geliştirme ile ilgili farklı kararları dikkate almalıdır. İşletme Simülasyonu dersi, bilgisayar tabanlı işletme simülasyonu etrafında oluşturulmuştur. Bu dersi alan öğrenciler yaşıtlarına göre farklılaşacaktır. Her ekip, belirlenmiş şirketlerini belirli bir süre boyunca yönetmek için Strateji, Finans, Pazarlama, Operasyonlar, İK / Organizasyon ve Araştırma ve Geliştirme ile ilgili farklı kararları dikkate almalıdır. Dersin amacı, farklı işletme fonksiyonlarının önemli bir rol oynadığı deneyimsel bir öğrenme ortamı sağlamaktır. Öğrenciler, lisans programı boyunca daha önceki derslerde öğrendiklerini simülasyonun sunduğu problemlerde uygulama fırsatına sahip olacaktır.
OSD-549 Dış Ticaret Finansmanı
Bu ders dış ticaretin finansmanı amacıyla, dış işlemler mevzuatı ve dış ticarette kullanılan belgeler, uluslararası ticarette ödeme ve teslim şekilleri konularını içermektedir. Bu dersin amacı, dış ticaret faaliyetlerinin finansmanı amacıyla, yurt içi ve yurt dışından kullanılan nakit (TL ve Döviz), gayri nakit ve ayni krediler hakkında öğrencilere detaylı bilgiler vermek ve finansman sağlama konusunda uygulamaya yönelik beceri kazandırmaktır.
OSD 590- İleri Yöneticilik Becerileri
Ders kapsamında yönetim ve yöneticilik, güncel yaklaşım ve gelişmeler, yönetimsel/yöneticilik becerileri ele alınmaktadır. Yönetim ve yöneticilik konularında bilgilerin aktarılması ve güncel gelişmelerin ele alınarak farkındalık, bilgi ve becerilerin geliştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
OSD-501 Yönetim Ekonomisi
Bu ders, işletmelerin karar alma süreçlerinde ekonomik prensipleri anlama hedefi taşır. Bu kapsamda, öğrencilere işletmelerin mikro ve makroekonomik faktörlerle nasıl etkileşim içinde olduğunu anlatarak, iş dünyasının dinamikleri içinde daha bilinçli kararlar alabilmeleri için temel bir çerçeve sunar. Talep teorisi, fiyat ve gelir esneklikleri gibi konular, tüketici davranışlarını anlamak ve talep tahminlerinde bulunmak adına ele alınır. Ayrıca, tüketicinin seçimi teorisi üzerinden rasyonel tercihler ve fayda teorisi incelenerek, işletmelerin müşteri odaklı stratejiler geliştirmeleri için temel bilgiler sağlanır.