Sürdürülebilirlik Çalışmalarımız

 

 

 

 

 

 

 

Değerli Paydaşlarımız,

1997 yılında Sayın A. Yaşar BAYBOĞAN tarafından bölgenin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulan Çağ Üniversitesi, sürdürülebilirlik konusunda nitelikli eğitim, çevreye duyarlılık, atık yönetimi, enerji ve iklim değişikliği konularını önemsemekte ve kalite güvence sistemi, eğitim öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetimsel süreçlerine entegre etme çabası içerisindedir. 2023 yılında belirlediğimiz öncelikli kalkınma amaçlarımız çerçevesinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

Üniversitemiz, sürdürülebilirliği merkeze alarak geleceğe yönelik bir taahhütle hareket etmektedir. Üniversitemizin sürdürülebilir ofisi 2024 yıllı Ocak ayı itibariyle kurulmuş olmasına rağmen sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar yıllardır yapılmaktadır.  Sosyal sorumluluk araştırma merkezi ile paralel çalışan ofisimizde toplam beş öğretim elemanı ile çalışmalarımızı yürütmekteyiz.  Sürdürülebilirlik Ofisi olarak, yeşil kampüs indekslerinde dünyada ilk 1000’de yer alan Çağ Üniversitesi Yaşar Bayboğan Kampüsü’müzü çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla sürdürülebilir bir kampüs olarak daha ileriye taşımak için çalışıyoruz. Amacımız başta öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizden oluşan iç paydaşlarımızın ve dış paydaşlarımızın sürdürülebilirlik farkındalıklarını arttırmak ve sürdürülebilir olmayı bir yaşam standardı haline getirebilmek için iş birliği içinde çalışmaktır.

Üniversitemiz gezegenimizin kaynaklarını etkin ve verimli kullanmaya yönelik farkındalık ve duyarlılık çalışmaları yapmaktadır. Üniversitemizin sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolculuğunda birlikte çalışarak, başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu değerli hedeflere ulaşmak için hepinizin katılımı ve desteği önemlidir.  Ders programlarımız, ders içeriklerimiz toplumsal katkılarımız ve araştırmalarımız ağırlıklı olarak sürdürülebilir kalkınma amaçları ile entegredir.

Üniversitemiz UI greenmetrics tarafından indekslenen Yeşil kampüs sırlamasında iki yıldır, her yıl önemli gelişmeler göstererek yer almaktadır.  Birinci SIP raporumuzda gelecekle ilgili hedeflerimiz arasında yer verdiğimiz Greenmetrics sıralamalarına 2022 yılı için ilk verilerine göre ilk 1000’de yer alan üniversiteler arasında 830. olarak yer alırken 2023 yılı  için üniversitede yapılan iyileşme ve gelişmelere dayalı olarak hazırladığımız ikinci rapor ve değerlendirme ile 747. Sıraya yükseldik. 2025 yılı için hedefimiz ilk 500 üniversite içinde yer almak..  Ayrıca 14 Ekim 2023 tarihinde "international e waste day" kapsamında e-waste farkındalığı konusunda yürüttüğümüz kampanya ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik ve   bu uygulamaları yapan 57 dünya üniversitesi içinde yer aldık.  UIGreenmetrics tarafından yürütülen bu this inaugural e-waste campaign’de Türkiye'den  8 üniversite yer almıştır.

Times Higher Education (THE)’da” The Reporter” olarak yer aldık 2024 yılı için belirlediğimiz öncelikli hedeflerimize uygun olarak yıl boyu yapılan etkinliklerimizi  bu yıl itibariyle THE  impact’e veri girişi yapma kararlılığındayız. Kurumsal iç değerlendirme raporlarımızda, toplumsal katkı olarak yer alan sürdürülebilirlik çalışmaları özellikle PRME üyesi olmamızla daha fazla farkında ve odaklı çalışmalarla ilerlemektedir. Bu sorumluluğumuza birimler arası entegrasyonlarla sahip çıkıyor ve üzerine titriyoruz….

 Saygı ve Sevgilerimle

Prof.Dr. Eda Yaşa Özeltürkay  

Sürdürülebilirlik Ofis koordinatörü

edayasa@cag.edu.tr 

00903246514800

 

 

Danışma Kurul Üyeleri 

Faculty/Unit  üye  öğretim elemanı
FEF Dr.Öğr.Üyesi Seyfettin ÖZDEMİREL
FEF Dr. Öğr.Üyesi  Senem ZAIMOGLU
Meslek Yüksekokulu Dr.Öğr.Üyesi  suzan OĞUZ
İİBF Dr. Öğr.Üyesi  Emre Kadir ÖZEKENCİ
İİBF   Araş.Gör. Özge ÇETİNER