LAW-506 Uygulamada Kambiyo Senetleri |
LAW-543 İnsan Hakları Bağlamında İstihdamda Çocuk ve Genç İşçilerin Korunması |
LAW-589 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği |
LAW-514 Medeni Hukuk Tüzel Kişilerinde Yönetim Organının Sorumluluğu: Tüzel kişilik kavramı ve sonuçları, Tüzel kişilik Teorileri, Dernek Yönetim Kurulunun, Derneğe ve Dernek Üyelerine Karşı Sorumluluğu, Dernek Yönetim Kurulunun, Üçüncü Kişilere Karşı Sorumluluğu, Vakıf Yönetim Organının Sorumluluğu, Medeni Hukuk Tüzel Kişilerinde Ultra Vires İlkesi, Sendika Yönetim Kurulu üyelerinin Sorumluluğu, Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyelerinin Sorumluluğu, Siyasi Parti Yöneticilerinin Sorumluluğu, Kat Mülkiyetine Kanuna Göre Apartman Yöneticilerinin Sorumluluğu, Medeni Hukuk Tüzel Kişilerinde Tüzel kişilik Perdesinin Aralanması Teorisi, Medeni Hukuk Tüzel Kişilerinde İbra konular işlenmektedir. Bu ders kapsamında öncelikle Medeni hukuk tüzel kişilerinde yönetim organının önemi vurgulanarak, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan özel hukuk tüzel kişilerinin yönetim organlarının tabi olduğu hukuki rejim açıklanacak, Tüzel kişilik teorileri, Dernek yönetim kurulunun, derneğe ve üçüncü kişilere karşı sorumluluğu, Vakıf yönetim organının sorumluluğu, Medeni hukuk tüzel kişilerinde ultra vires ilkesi, Sendika yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, spor kulübü yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, siyasi parti yöneticilerinin sorumluluğu, Kat Mülkiyeti Kanuna göre apartman yöneticilerinin sorumluluğu, Medeni hukuk tüzel kişilerinde tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisi ve , medeni hukuk tüzel kişilerinde ibra konuları ile medeni hukuk tüzel kişilerinin hukuki sorumluluğu konusunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar incelenecektir. |
LAW-515 Medeni Yargıda İspat Araçları |
LAW-569 Güncel İş Sağlığı ve Güvenliği Konuları |
LAW-557 Anonim Şirketler Hukuku |
LAW-574 Deniz Ticareti Hukukunda Güncel Gelişmeler |
LAW-575 Limited Şirketin Organları |
LAW-517 Çek Hukukunda Yeni Gelişmeler |
LAW-536 Çek Hukuku |
LAW-590 Hizmet Sözleşmeleri |
LAW-551 Seminer (Tezsiz) |
LAW-539 Dönem Projesi |
LAW-583 Seminer (Tezli) |
LAW-588 Yeni Ticaret Kanununda Ticari Şirketler |
LAW-520 Sağlık Hukuku ve Etik |
LAW-566 İcra İflas Suçları |
LAW-521 İcra Hukukunda Güncel Gelişmeler |
LAW-527 Ekonomik Suçlar |
LAW-582 İstihdamda Çocuk ve Genç İşçilerin Korunması |
LAW-501 Aile Hukukunda Mal Rejimleri |
LAW-576 Tez |
LAW-577 Tez LAW-512 Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku Uygulamaları Bu ders kapsamında öncelikle kira sözleşmelerinin kuruluşu, yapısı ve sona ermesi türlerine göre ayrı ayrı ele alınarak incelenmektedir. Daha sonra kamulaştırmasız el atma kavramı Yargıtay ve AYM iptal kararları uyarınca incelenecektir. İncelenen bu hususlarla ilgili uygulamada ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve bunların çözümleri değerlendirilmektedir. Bu dersin amacı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan kira sözleşmeleri ve kanunda bir tanımı yer almayan kamulaştırmasız el koyma hakkında uygulamada ortaya çıkan sorunları değerlendirmek ve çözüm önerileri getirmektir. Kira sözleşmeleri TBK’ da düzenlenmiş olup genel olarak, konut ve çatılı işyeri kiralarına uygulanacak hükümler ve ürün kirası kavramına göre uygulanacak hükümler şeklinde belirlenmiştir. Kira sözleşmeleri türleri bu ders kapsamında ayrı ayrı incelenmektedir. Dersin diğer kapsamını uygulamada çok fazla uyuşmazlığa yol açan kamulaştırmasız el koyma konusu oluşturmaktadır. Bu hususta kamulaştırmasız el koyma tanımı incelenerek idarenin kişinin mülkiyet hakkına kısıtlayıcı müdahalesinde ortaya çıkan sorunlar ele alınmaktadır. Özellikle mevzuatta herhangi bir tanımı olmayan kamulaştırmasız el koyma kavramı, geçmişten günümüze değişen kanuni hükümler ve yargı kararları ışığında ele alınmaktadır. Mülkiyet hakkının sınırlarının ihlali sebebiyle AYM iptal kararları da konunun takdimi açısından önem arz etmektedir. Kamulaştırmasız el koymada anayasal bir hak olan mülkiyet hakkının ihlalinin tespitinde yararlı olacak hukuki bakış açısını kazandırma amacı hedeflenmektedir.
LAW-510 Uluslararası Tahkim Bu dersin amacı; uluslararası tahkim kavramı ve iç hukuk sistemimiz de göz önüne alınarak uluslararası tahkimin isleyişine dair bilgi edinilmesini sağlamaktır. Bu ders; Tahkim Kavramı, Uyuşmazlık Çözüm Yöntemlerinin Mukayesesi, Tahkimin Türleri, Tahkim Anlaşması, Tahkime Uygulanacak Hukuk, Tahkimde Devlet Mahkemesi Yardımı, Tahkim Başvurusu, Hakem Seçimi, Tahkim Yargılaması, Hakem Kararlarının icrası, Hakem Kararına Karşı Başvuru Yolları, Yabancı Hakem Kararının Tanınması ve Tenfizi; konularını içermektedir. |
LAW-516 İnsan Haklarının Milletlerarası Özel Hukuk Bağlamında İncelenmesi
Bu dersin amacı; öğrencinin “İnsan Haklarının Milletlerarası Özel Hukuk Bağlamında İncelenmesi” konusuna dair bilgi edinmesini ve yorum yapıp vaka inceleyebilmesini sağlamaktır. İnsan hakları ve milletlerarası özel hukuk temel kavramlarını, insan hakları ve milletlerarası özel hukuk arasındaki bağlantıyı ve bu bağlantının kurulmasındaki etkenleri, evrensel ve bölgesel düzenlemelerini ve denetim sistemlerini, gündemdeki bazı önemli haklar ve tarihsel gelişim süreci konularını içermektedir.
LAW-529 Uluslararası Kara Taşıma Hukuku
Dersin amacı, kara taşıma hukukunun temel ilkelerini, bu alanda Türkiye’nin de taraf olduğu Karayolunda Uluslararası Eşya Taşıma Sözleşmesi Hakkında Konvansiyon (CMR) hükümlerini, TTK’nın Dördüncü Kitabında yer alan Taşıma İşleri hükümlerini bu konuda verilen ulusal ve milletlerarası yargı kararlarına da değinerek öğretmektir. Bu derste kara taşıma sözleşmesi, kara taşıma sözleşmesinin tarafları, taşıma sözleşmesine uygulanacak hukuk, taşıyıcının CMR ve TTK hükümleri çerçevesinde sorumluluğu konuları ele alınacaktır.
LAW-518 Adi Ortaklıklar Hukuku
Adi ortaklıklar hukuku dersinde, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiş, tüzel kişiliği bulunmayan, ortakları şirket alacaklılarına karşı birinci dereceden sınırsız sorumlu olan adi ortaklıkların kuruluşu, işleyişi ve sona ermesi bakımından uygulamada karşılaşılan sorunların da dikkate alınarak incelenmesi esastır. Adi ortaklıklar, uygulamada gerçek kişiler tarafından işletilen işletmelerde karşımıza çıktığı gibi tüzel kişiler tarafından yürütülen yüksek sermayeli işlerde de yaygın biçimde kullanılmakta olup; Borçlar Kanunu’nda ayrıntılı biçimde düzenlenmediğinden özellikle araştırılması ve incelenmesi gereken bir konu olarak ele alınmaktadır. Adi ortaklıklarla ilgili hususların daha iyi kavranabilmesi için Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler de inceleme konusu yapılacaktır. Bu dersin amacı adi ortaklıkların hukuki ve iktisadi önemini ortaya koymak; unsurlarını, kuruluşunu, yönetim ve temsilini, ortaklarının sorumluluğunu ve sona erme halleri ile tasfiye işlemlerini öğretmektir. Ayrıca uygulamada adi ortaklıklarla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde yararlı olacak hukuki bakış açısını kazandırma amacı bulunmaktadır.
LAW-530 İş Hukukunda Güncel Tartışmalar
Bu ders kapsamında öncelikle İş Hukukunun tanımı, özellikleri ve unsurları incelenmektedir. İşçi-işveren ilişkisinin en önemli kaynağı olan iş sözleşmeleri ortak özellikleri açısından ele alınmaktadır. İş sözleşmelerinde yer alması gereken işçiyi koruyucu unsurlar tespit edilmektedir. Bu sözleşmelerden kaynaklanan karşılıklı hak ve yükümlülükler ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. İş sözleşmelerinin sona erme şekilleri ve sözleşmelerin sona ermesinden kaynaklı hak ve alacaklar incelenmektedir. İncelenen bu hususlarla ilgili uygulamada ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve bunların çözümleri değerlendirilmektedir. Bu dersin amacı Türk İş Mevzuatında düzenlenmiş bulunan hususlara yönelik olarak ayrıntılı bir bilgi edinimi sağlamaktır. İş Kanunu, Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında oldukça geniş bir yapıya sahip olan İş Hukuku yalnızca teorik anlamda değil uygulama düzeyinde de önemli tartışmalara sebebiyet vermektedir. Özellikle işletmelerin devamlılığının sağlanması ancak aynı düzeyde işçilerin korunması mantığını esas alan İş Mevzuatı, yargı kararları ile de geniş bir perspektife erişmektedir. Ulusal ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyal devlet anlayışının da gereği olarak ortaya çıkan sorunların belirli bir denge içerisinde çözümlenmesi ve bu süreçler dahilinde toplumsal yapının korunması için güncel gelişmelerin takip edilmesi ve özellikle iş hukukuna yönelik yansımalarının tespit edilmesi zorunludur. Bununla birlikte söz konusu ders dahilinde yalnızca mevcut ve olası sorunların tespiti ile yetinilmemesi, çözüm önerileri ve yargısal perspektife ilişkin tanımlara yer verilmesi de öncelikli amaç olarak belirlenmiştir. İş Hukuku düzeyinde belirtilen bu hususlarla ilgili uygulamada ortaya çıkan uyuşmazlıkların tespitiyle bu uyuşmazlıkların çözümünde yararlı olacak hukuki bakış açısını kazandırma amacı hedeflenmektedir.
LAW-532 Teminat Hukuku
Bu ders kapsamında öncelikle teminat sözleşmelerinin kuruluşu, teminatın türleri, teminat kapsamının sona erdiği haller türlerine göre ayrı ayrı ele alınarak incelenmektedir. Daha sonra teminat hukuku dersi ile alakalı olarak Yargıtay kararları incelenecektir. İncelenen bu hususlarla ilgili uygulamada ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve bunların çözümleri değerlendirilmektedir. Bu dersin amacı Teminat Hukukuna ilişkin konular hakkında öğrenciyi doktrin ve uygulamadaki bilgiler ışığında, bu konularda ortaya çıkabilecek ihtilafları çözüme kavuşturabilecek düzeye getirmektir.