ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ VE KULÜPLER BİRLİĞİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Çağ Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel, mesleki, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunabilmeleri amacıyla kurulacak Öğrenci Kulüplerinin ve Kulüpler Birliğinin kuruluş, görev, yetki ve işleyişini düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu yönerge Çağ Üniversitesi önlisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerin mesleki, eğitsel, bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal amaçlarla kurabileceği ve öğrenci kulüpleri ve birliği ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu yönerge 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş̧ Esasları
Kuruluş
MADDE 5- Bir Öğrenci Kulübünün kurulabilmesi için, Çağ Üniversitesine kayıtlı önlisans ve lisans öğrencilerinden bu Yönerge ile belirlenen üyelik şartlarına sahip en az 7 en fazla 10 öğrencinin, Madde 7’de belirtilen belgeler ve başvuru dilekçesi ile Ekim ayının son haftasına kadar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvurması gerekir. Sağlık, Kültür ve Spor Başkanlığı, dosya üzerinde gerekli incelemeyi yapar. Başvurunun mevzuata uygunluğunun belirlemesini takiben ilgili kulübün kuruluşunu Rektörlüğe bağlı Yürütme Kuruluna teklif eder ve kulüp Yürütme Kurulunun onayı halinde kurulur.
Kulüp Kurma Şartları
MADDE 6- Üniversitede aynı ismi taşıyan veya amacı aynı olan birden fazla kulüp kurulmaz. Kulüpler amaçlarına uygun isim alırlar ve aldıkları isme uygun faaliyette bulunurlar.
Kulüp Kurmak İçin Gerekli Belgeler
MADDE 7- Kulüp kuruluş dilekçesine eklenecek belgeler şunlardır:
Öğrenci Kulüpleri İşleyiş Esasları
MADDE 8-
Kulüplerin Çalışma Düzeni
MADDE 9- Öğrenci kulüpleri düzenleyecekleri Üniversite içi ve dışı tüm etkinlik ve çalışmalarını, kulüp danışmanı tarafından onaylanmış etkinlik formunu, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının ilan ettiği tarihe kadar hazırlayarak onay aldıktan sonra gerçekleştirebilirler. Stant kurma, afiş asma taleplerinde, afiş örneği ile katılımcı bilgilerine ilişkin açıklamaların dilekçe ekinde sunulması gerekir.
Kulüp Üyeliği
MADDE 10- Çağ Üniversitesi lisans ve yüksek lisans öğrencileri herhangi bir kriter aranmaksızın, birden fazla kulübe üye olabilir ve yönetimde yer alabilir ancak doktora öğrencileri yönetimde yer alamazlar. Üyelik ücreti Kulüpler Birliği tarafından belirlenir ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından onaylanır. Üyelik ücreti alan kulüplerin makbuz kesmeleri zorunludur. Kulübe üyelikler, yalnızca her yıl ekim ayında düzenlenen kulüp tanıtım günlerinde gerçekleştirilir.
Kulüp Üyeliğinin Düşmesi
MADDE 11- (1) Aşağıda sayılan hallerde kulüp üyeliği sona eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Öğrenci Kulüp/ Üst Kurulları
Öğrenci Kulüpleri Yürütme Kurulu
MADDE 12-
(1) Bir Rektör yardımcısı başkanlığında Öğrenci Dekanı, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı ve Kültür Müdürü Yürütme Kurulunu oluşturur.
(2) Yürütme Kurulu ilki Kasım ayında olmak üzere yılda en az 2 kez toplanır.
(3) Kulüp Yönetimi ile Yürütme Kurulu arasındaki işbirliğinin düzgün, doğru ve süratli yürütülmesinde, Kurul adına Kültür Müdürü sekreterya görevini yürütür.
(4) Yürütme Kurulunun görevleri aşağıdaki gibidir:
Öğrenci Kulüpler Birliği
MADDE 13-
(1) Öğrenci Kulüpleri, Öğrenci Kulüpleri Başkanları arasından birini başkan seçer. Seçim kapalı oy açık sayım usulü ile yapılır. Seçilen Kulüpler Birliği Başkanı tek sayı olacak şekilde kendi yönetimini belirler.
(2) Öğrenci Kulüpleri Birliği başkan ve üyeleri bir yıl için seçilir. Seçim, her eğitim öğretim yılının Ekim ayının ilk haftasına kadar yapılır.
(3) Kulüpler Birliği Başkanı Çağ Üniversitesi Öğrenci Konseyi toplantılarına katılabilir, alınan kararlarla ilgili fikir beyan edebilir ancak oy kullanamaz.
(4) Mezuniyet, görevden ayrılma, seçilme koşullarını kaybetme ve görevden alınma gibi durumlarda yeni seçime kadar mevcut başkan yardımcısı vekil başkanlığa devam edebilir.
(5) Vekil Başkanlık durumunda; Öğrenci Kulüplerinin toplam sayısının bir fazlası kadar talep olursa yeni seçim yapılabilir.
(6) Öğrenci Kulüpler Birliğinin görevleri,
Kulüp Danışmanı
MADDE 14-
(1) Kulübün, kuruluş işlemlerinin yürütülmesinde ve çalışma esaslarının belirlenmesinde yardımcı olmak üzere Öğrenci Kulübü Kurucu Üyeleri tarafından belirlenen ve Rektörlükçe uygun bulunan, kulübün faaliyetleri konusunda yetkin kadrolu öğretim elemanları arasından bir Kulüp Danışmanı görevlendirilir.
(2) Bir öğretim elemanı, en fazla iki kulübe danışman olabilir. Görevinden ayrılan danışmanın yerine 15 gün içinde Kulüp Başkanının bildirimi ve Rektörlüğün onayı ile yeni Danışman atanır.
(3) Kulüp Danışmanının görevleri şunlardır:
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kulüp Organları, Defter ve Evraklar
Genel Kurul
MADDE 15-
(1) Genel kurul kulübün karar organıdır. Kulübe kayıtlı üyelerden oluşur. Yönetim kurulunu seçer. Kararlar katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim kurulu seçimlerinde gizli oy açık sayım esası uygulanır.
(2) Olağan genel kurul toplantısına daveti Yönetim Kurulu yapar. Yönetim Kurulu toplantı tarihini, yerini, saatini ve gündemini saptayarak üyelere en az 1 hafta önceden bildirir.
(3) Genel Kurulun görevleri,
Yönetim Kurulu
MADDE 16- (1) Yönetim kurulu; kulübün yürütme organıdır. Genel kurul tarafından her yıl Mayıs ayında bir yıl için seçilen en az 7 üyeden oluşur. Seçimlerde, Kulüp Danışmanı ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yetkililerinden birinin bulunması zorunludur. Aksi halde seçim geçersiz sayılır. Lisans öğrencileri için genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,0; genel not ortalaması henüz oluşmamış öğrenciler için hazırlık geçme notu 100 üzerinden 70 olmayan öğrenciler kulüp başkanlığına aday olamazlar. Seçilen Yönetim Kurulu başkanının göreve başlayabilmesi için disiplin cezası almadığını belgelemeleri gerekir. Yönetim Kurulu üyeleri kendi aralarında görev dağılımı yaparak Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Yazman ve Saymanı seçerler. Başkan yardımcısında genel not ortalaması 2.00 veya genel not ortalaması oluşmamışsa 70 hazırlık geçme notu şartı aranır. Yönetim Kurulu en az ayda 1 kez toplanır. Yönetim kuruluna üyeler bizzat katılmak zorundadır. Zorunlu hallerde tutanak düzenlenmek ve görüntü kaydı alınmak kaydıyla online katılım da sağlanabilir. Ancak, (seçimler kapalı oy açık sayım usulü ile yapıldığından) yönetim kurulunun kendi içinde yapacağı seçimler online gerçekleşemez. Online toplantılarda Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatı hükümlerine uyulması zorunludur. Toplantı ve seçimlerde, kararlar salt çoğunlukla alınır. Yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararı ile görevden alınabilir. Yönetim Kurulu Başkanının mezuniyet, görevden ayrılma, seçilme koşullarını kaybetme ve görevden alınması gibi durumlarda yeni seçim yapılır.
(2) Yönetim kurulunun görevleri;
(3) Yönetim kurulunun sorumluluk ve mükellefiyetleri şunlardır:
Defter ve Evraklar
MADDE 17- (1) Tutulması zorunlu defter ve belgeler şunlardır:
(2) Tutulması zorunlu defter ve belgeleri tutulmayan, eksik yanlış belgelere yer verilen, tutulması zorunlu defter ve belgeleri talep halinde danışmana ve yürütme kuruluna vermeyen öğrenci kulübünün faaliyetleri Yürütme Kurulu tarafından durdurularak kulübün faaliyetleri askıya alınır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Fesih ve Kapatma
Fesih
MADDE 18- Her kulüp Genel kurul kararı ile feshini isteyebilir. Karar yazılı olarak Yürütme Kuruluna bildirilir. Danışman ve Kulüp başkanının imzaladığı fesih yazısı ve ekinde genel kurul kararı örneği ile bildirimde bulunulur. Tüm bildirimler Yürütme Kurulu onayı ile yürürlüğe girer.
Kapatma
MADDE 19-
hakkında tutanak tutulur. Sene içinde iki kez tutanak tutulan kulüpler yürütme kurulu kararı ile kapatılır.
Üyelik Yasağı
MADDE 20- Herhangi bir nedenle kapatılan kulüp yönetim ve denetim kurulu üyeleri bir yıl süre ile başka bir kulüpte kurucu üye, yönetim ve denetim kurulu üyesi olamazlar.
Kulübün Mal Varlığı
MADDE 21- Fesih ve kapatma halinde kulübün mal varlığı hakkında Yürütme Kurulunun alacağı karara göre hareket edilir.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Öğrenci Kulüplerinin Gelirleri
MADDE 22- (1) Öğrenci Kulüplerinin gelirleri, Kulüpler Birliği yönetimi tarafından belirlenen ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından onaylanmış üyelik ücretinden oluşur. Bu gelirin makbuz karşılığında tahsil edilmesi zorunludur. Kullanılacak makbuzlar sıra numarası takip etmeli ve mutlak surette gelir-gider defterine kaydedilmelidir.
Öğrenci Kulüp Giderleri
MADDE 23- (1) Öğrenci Kulüplerinin giderleri Kulüp etkinliklerinin gerektirdiği satın alma ve bakım-onarım giderlerinden; kulüp etkinliklerinin gerektirdiği ulaşım, yemek ve organizasyon giderlerinden; eğitmen ücretleri ile diğer giderlerden oluşur.
Kulüp Gelirlerinin Muhafazası
MADDE 24- (1) 22. maddede sayılan kulüp gelirlerinin elde edilmesi, muhafazası ve harcanması ile ilgili bütün sorumluluk Kulüp Yönetim Kuruluna aittir. Kulüp gelirlerinin harcanması Kulüp Yönetim Kurulu kararı ile mümkün olup, Yönetim Kurulu bu yetkisini kendi içinde seçeceği bir veya birkaç üyeye devredebilir.
(2) Kulübün yapacağı tüm harcamaların belgelendirilmesi ve kayıt altına alınması zorunludur. Tüm harcamalar kulüp adına, kulüp saymanı tarafından Gelir–Gider Defterine kaydedilir.
(3) Kulüplerin giderlerine ait her türlü belge ve evrakın, istenmesi durumunda Yürütme Kuruluna ibrazı zorunludur.
Yürürlük
MADDE 25- (1) Bu yönerge Çağ Üniversitesi Senatosunun onayı tarihinde yürürlüğe girer. Yürürlüğe girdiğinde,
Yürütme
MADDE 26- (1) Bu Yönerge hükümlerine Çağ Üniversitesi Rektörü̈ yürütür.
Geçici Madde 1- Bu yönergenin yürürlüğe girmesini takip eden ilk ay içerisinde tüm Kulüpler bu yönerge hükümlerine göre yeniden yapılandırılırlar.