Kütüphane ve Dokümantasyon Direktörlüğü

TUBİTAK- EKUAL ve kütüphanemizin üyesi olduğu Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) tarafından bazı büyük yayıncılar ile “Read & Publish” (Oku ve Yayımla) modeli ile lisans anlaşmaları yapılmaktadır. Dönüştürücü anlaşmalar olarak bilinen bu anlaşmalar, veritabanı abonelik ücretlerinin yanında makale işlem ücretlerini de (Article Processing Charge, APC) içeren bir modeli ifade etmektedir. Oku ve Yayımla Anlaşmaları yazarlara yayınları kabul edildikten sonra yayınlarını makale işlem ücreti (Article Processing Charge) ödemeden ya da yüksek oranda indirimle açık erişimli olarak yayımlama imkânı sağlamaktadır.

ANKOS Derneği ve Ekual aracılığıyla firmalar ile gerçekleştirilen Read and Publish (Oku ve Yayınla) anlaşması kapsamında ACS, Cambridge, IOP, Oxford, Springer ve Wiley  dergilerinde ücretsiz açık erişimli Sage dergilerinde ise indirimli fiyatlardan yayın yapma hakkınız bulunmaktadır.


Anlaşmalardan faydalanabilmek için aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulmalıdır:

  • * Sorumlu yazar Çağ Üniversitesi mensubu olmalıdır.
  • * Yayın türünün veritabanı özelinde yapılan anlaşma kapsamında olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • * Süreç @cag.edu.tr uzantılı mail adresleri ile yürütülmeli ve kurum olarak Çağ Üniversitesi seçilmelidir.
  • * Açık erişimli yayınların büyük çoğunluğu Creative Commons lisansları altında yayınlanmaktadır. 6 türü olan bu lisans modelinden yayın için uygun olanı seçilmelidir.

Aşağıda listelenen Read & Publish” (Oku ve Yayımla) anlaşmalarına dair ayrıntılara ulaşabilir, soru ve sorunlarınız için kütüphane personeli ile görüşebilirsiniz.
e-posta: kutuphane@cag.edu.tr
Dahili: 1233-1234-2512

 

Açık Erişim Yayın Konusunda Yardımcı Linkler

Sherpa Juliet Araştırmacılara finansman desteği sağlayan kurum ve kuruluşların açık erişim veri arşivleme ve açık erişim yayınlama konusundaki politikalarını kapsayan yardımcı bir hizmet sunmaktadır.

Sherpa Romeo Yayıncıların; açık erişim, telif hakkı (hangi hakların yazarlara ait olduğu dahil) ve kendi kendine arşivleme konusundaki politikalarının ayrıntılarının görülebildiği bir hizmet sağlamaktadır.

  • Cambridge University Press Journals

Altın Açık Erişim ve Hibrid dergilerde Makalenizi ücretsiz olarak açık erişimli (OA) yayınlayabilirsiniz.

Makelelerin uygunluk açısından aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:

Kota: Yayımlanacak makale sayısında herhangi bir kota sınırlaması bulunmamaktadır.

Convert your article to Open Access

Dergi listesine buradan ULAŞABİLİRSİNİZ.

Anlaşma ayrıntıları ve  AE makale yayımlama kılavuzu için TIKLAYINIZ.

  • Sage

SAGE Open Access (OA) dergi paketi, SAGE Choice özel paketiyle sunulmuştur. Bu paket SAGE dergilerinin 95%’ini kapsamaktadır. 

SAGE aboneliği bulunan ANKOS üye kurumları için makale işlem ücreti (APC) 3000-4000 GBP yerine 200 GBP olarak uygulanacaktır. 
Bu tutar yazar, kurum veya başka bir finansman kuruluşu tarafından ödenebilir. SAGE bu konuda kurum ve yazarlara alternatif fatura ve ödeme yöntemleri sunabilmektedir. 

ANKOS SAGE üyesi kurumlardaki yazarlar, makalesini gönderirken sisteme otomatik olarak belirtilen indirimli fiyat üzerinden fatura edilecektir.

Kota: Yayımlanacak makale sayısında herhangi bir kota sınırlaması bulunmamaktadır.

SAGE Choice’a ait detaylı bilgi için TIKLAYINIZ!!

**Sage Choice dergileri, Premier paketindeki Hybrid dergilerden oluşmaktadır. Gold OA dergiler anlaşma kapsamında değildir.

Sage Choice dergileri, Premier dergi listesi için TIKLAYINIZ!!

  • Springer

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi kapsamında Springer Nature’a ait elektronik dergilerin erişim anlaşması 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür. Söz konusu anlaşma kapsamında “yıllık AE makale yayımlama kotası” bulunmaktadır. 

Bu anlaşma kapsamında; EKUAL tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda Springer Hibrit dergilerinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde açık erişim makale yayınlama olanağı sağlanacaktır. 2025 yılı anlaşması, 01 Ocak 2025 tarihi itibari ile aktif hale gelmiştir. Yazarların başvuruları bu tarih itibari ile değerlendirilecektir.

Anlaşmadan faydalanabilmek için:

  • Araştırmacının, makalenin sorumlu yazarı olması gerekmektedir (corresponding author).
  • Anlaşma kapsamındaki makale türleri: Original Paper, Review Paper, Continuing Education.
  • Makale yayına kabul edildikten sonra, yazar tanımlama sürecinde araştırmacıların kendisini sisteme tanıtması gerekmektedir. Bu süreçte, araştırmacınızın seçilen kuruma birincil dereceden bağlı olması gerekmektedir.

Kota:Söz konusu anlaşma kapsamında “yıllık Türkiye AE makale yayımlama kotası” bulunmaktadır. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, “ilk gelen sıraya girer” kuralına uygun olarak sıraya girecek ve halihazırda kotada AE makale yayımlatma hakkı bulunması durumunda, makalenin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

Açık Erişim Dokümanları
Eğitim Webinarı (Passcode: &0E%KFVx)
AE Duyuru Metni
Makale Yayımlama Kılavuzu
Yazarlar İçin İş Akışı
CC-BY Dokümanı
CC-BY NC Dokümanı

Fonlanan AE Dergi Listesi

DİKKAT!!: Anlaşmanın 2024 kotası bitmiştir. 2025 yılı için; hibrit dergilerde makalenin kabul tarihi baz alınmaktadır yani 2024 Aralık ayında gönderilen makalenin değerlendirme süreci  2025′ e kadar devam ederse (kabulü 2025 de alınırsa) önümüzdeki yılın kotasından faydalanabilinmektedir. Fakat Gold open accesslerde durum daha farklı 2025 yılı kotasından yararlanmak için dergiye makalenin gönderilme tarihinin de 2025 olması gerekmektedir. 

  • WILEY

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında 2018 yılından bu yana erişim sağlanmakta olan Wiley dergileri,  2023-2025 yılları arasında  “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modelinde sunulacaktır.

Ulusal düzeydeki ilk “Oku ve Yayımla” anlaşması olan söz konusu Wiley Açık Erişim (AE) Anlaşması kapsamında, Türkiye’deki bütün üniversiteler, Wiley yayınevinin yaklaşık 938 e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir.

Kabul edilen makale türü: Research article, Review article, Data article ve Rapid publication.

Kabul edilen dergi türü: Web of Science – SCIE, SSCI ve AHCI konu sınıflamasına dahil olan Q1 ve Q2 grubu dergilerdir (Hindawi Grubu dergiler anlaşmaya dahil değildir).

Anlaşmadan kimler yararlanabilir: Anlaşmadan yararlanabilmek için makalenin yazarlarından en az birinin EKUAL üyesi bir kurum/eğitim ve araştırma hastanesi/üniversitenin aktif öğretim/kadrosunda olması gerekiyor.

Kota:Söz konusu anlaşma kapsamında “yıllık AE makale yayımlama kotası” bulunmaktadır. Son beş yıllık verilere bakıldığında, anlaşma kapsamındaki AE makale kotalarının,  TR adresli Wiley yayınlarının yarıdan fazlasını karşılayacağı öngörülmektedir. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, “ilk gelen sıraya girer” kuralına uygun olarak sıraya girecek ve halihazırda kotada AE makale yayımlatma hakkı bulunması durumunda, makalenin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

Wiley AE Yayın Seçim Kriterleri
Araştırmacılar için Açık Erişim Kaynakları
Türkiye Açık Erişim Sayfası
Yazar Uygunluk Aracı
Yazar Hizmetleri web sitesi
Ortaklık Politikası ve Ödeme Bilgileri
Yazar Webinarları
Açık Erişim Makale Yayınlama Yazar İş Akış Adımları

Fonlanan_AE_Dergi_Listesi (Tem2024_Ara2025)

DİKKAT!!: Anlaşmanın 2024 kotası bitmiştir. 2025 yılı için; hibrit dergilerde makalenin kabul tarihi baz alınmaktadır yani 2024 Aralık ayında gönderilen makalenin değerlendirme süreci  2025′ e kadar devam ederse (kabulü 2025 de alınırsa) önümüzdeki yılın kotasından faydalanabilinmektedir. Fakat Gold open accesslerde durum daha farklı 2025 yılı kotasından yararlanmak için dergiye makalenin gönderilme tarihinin de 2025 olması gerekmektedir.