ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ HUKUK KLİNİKLERİ UYGULAMA VE
ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Çağ Üniversitesi Hukuk Klinikleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Çağ Üniversitesi Hukuk Klinikleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Çağ Üniversitesi Hukuk Klinikleri Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Çağ Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Çağ Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı, Üniversitenin Hukuk Fakültesinde verilen teorik hukuk bilgilerini, toplumda ortaya çıkan hukuki sorunların çözümünde kullanmak ve uygulamalı hukuk alanında bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Klinik hukuk alanına ilişkin ulusal ve uluslararası nitelikte konferans, sempozyum, kolokyum, sanal duruşma, seminer ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve bu tür etkinliklere katılmak.
b) Klinik hukuk alanına giren konularda araştırma yapmak, araştırmaları Türkçe veya yabancı dillerde yayımlamak ve bu tür çalışmalara katkıda bulunmak.
c) Merkezin ilgi alanına giren konularda faaliyette bulunan ulusal veya uluslararası, kamu kurumları, özel kuruluşlar ve örgütler ile Merkezin amacı doğrultusunda ilişki kurmak, iş birliğinde bulunmak, ortak çalışmalar düzenlemek, çalışmalarını bülten ve benzeri yayımlarla duyurmak.
ç) Değişik sektörlere mensup çalışanların meslek içi eğitimlerinde, uygulamalı hukuku hedefleyen çalışmaları hazırlamak, bilimsel ve mesleki nitelikli olgunlaşma ve uzmanlaşma kursları, seminerler, ilgili mevzuatı çerçevesinde sertifika programları ve benzeri etkinlikleri gerçekleştirmek.
d) Özellikle Akdeniz Bölgesinde yer alan uygulamaya yönelik hukuki sorunları saptamak, bölgedeki yargı organları, barolar ve benzeri kurumlarla iş birliğinde bulunmak ve çözüm önerileri geliştirmek.
e) Araştırma, inceleme, proje ve benzeri çalışmaları ve üretimi gerçekleştirmek üzere, gerektiğinde geçici ya da sürekli komisyonlar kurmak.
f) Konusu ile ilgili gerekli arşiv, kütüphane ve diğer tesisleri kurmak, ulusal ve uluslararası yayımları izlemek ve Merkeze kazandırmak.
g) Merkezin ilgi alanına giren konularda, yükseköğretim mevzuatı çerçevesinde, hukuki danışmanlık, bilirkişilik, projeye dayalı çalışmalar yapmak ve benzeri araştırma faaliyetlerinde bulunmak.
ğ) Merkezin amacı ile ilgili olan diğer her türlü faaliyette bulunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversite öğretim elemanları arasından, üç yıl için Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdür, Rektörün onayıyla çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir kişiyi yardımcı olarak görevlendirebilir. Müdürün görev süresi bitince yardımcısının da görevi kendiliğinden sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
b) Merkezin idari işlerini yürütmek.
c) Merkezin yıllık çalışma programını Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.
ç) Merkezin faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek ilgili mevzuat çerçevesinde Merkezin amacına uygun proje ve karşılıklı yardımları gerçekleştirmek.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli Üniversite öğretim elemanları arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen sekiz üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine üç ayda birden az olmamak kaydıyla salt çoğunluk ile toplanır ve karar alır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin yönetimi ve faaliyetleri ile ilgili kararlar almak.
b) Her faaliyet yılına ait çalışma raporu ile bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak.
Danışma Kurulu ve görevleri
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen en fazla yedi üyeden oluşur. Üyelik süresi sona eren üyeler yeniden görevlendirilebilir.
(2) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirme yapmak ve istişarî nitelikte görüş ve önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çağ Üniversitesi Rektörü yürütür.