Çağ Üniversitesi’nden Geleceği Şekillendiren Bilimsel Adımlar: “Beyond Vision: Sustainable Futures in Action – Innovate to Sustain” Konferansı

Sürdürülebilirlik alanında insanlığın karşılaştığı kritik zorluklara odaklanan "Beyond Vision: Sustainable Futures in Action – Innovate to Sustain" Konferansı, Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi organizatörlüğünde Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR), Teknolojik Üniversite Dublin (TU Dublin), TEMSA ve Virtual World Education Consortium (VWEC) iş birliğiyle 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Çek Cumhuriyeti, Amerika, Almanya Kehl Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Hochschule Kehl) ve İsviçre merkezli Water Diplomacy Center gibi önemli kuruluşlar ile birlikte, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi önde gelen eğitim kurumları da bu organizasyona önemli katkılar sunmuştur. Etkinlik çerçevesinde, 24 Alman öğrenci ve 6 Alman öğretim görevlisi, bir haftalık bir süreyle üniversitemizde akademik ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret kapsamında çeşitli etkinlikler ve akademik çalışmalar yapılmıştır.

Konferans İçeriği ve Katılım

Etkinlik kapsamında birçok oturum ve panel düzenlenmiş olup öne çıkan başlıklar aşağıda sıralanmaktadır:

• Keynote Speaker Sunumları: Amerika, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, UNITAR, TEMSA gibi kuruluşlardan gelen konuşmacılar, sürdürülebilir kalkınma ve inovasyon üzerine kapsamlı sunumlar yapmıştır.
  • Çeşitli Paneller: Almanya ve Türkiye'den akademik ve sektör temsilcilerinin yer aldığı panellerde sürdürülebilirlik stratejileri ve uygulamaları tartışılmıştır. VWEC de bu kapsamda panellerde yer almıştır.
  • Water Diplomacy Center: İsviçre merkezli bu kurum, su kaynakları yönetimi ve diplomasi üzerine önemli katkılar sunmuştur.

Gerçekleştirilen Faaliyetler

Akademik faaliyetlere ek olarak ziyaret süresince katılımcıların üniversitemizde ve ülkemizde edindikleri deneyimlerin zenginleştirilmesi adına aşağıdaki interaktif faaliyetler organize edilmiştir:

• Mersin Kültür Turu: Ziyaretin ilk günü, Almanya’dan gelen misafirler için Mersin şehrinde bir kültür turu düzenlenmiştir. Bu tur kapsamında şehrin tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtılmış ve yerel kültür hakkında bilgi aktarılmıştır.
  • Workshoplar: Ziyaretin ikinci gününde, Amerikalı eğitmen Bob Eckhart tarafından "Design Thinking" ve "Social Entrepreneurship" konularında bir atölye çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, öğrenciler yaratıcı problem çözme yöntemleri ve sosyal girişimcilik üzerine uygulamalı derslere katılmıştır.
  • VR Laboratuvarı Etkinlikleri: Konferansa katılım gösteren ulusal/uluslararası öğrenciler ve akademisyenler için Çağ Üniversitesi VR Laboratuvarı’nda sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin kullanıldığı çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu sayede katılımcılar, eğitimde sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamalarla tanışma fırsatı bulmuşlardır.
  • Zoom Üzerinden Panel ve Workshoplar: Aynı gün öğleden sonra, Zoom platformu aracılığıyla İrlanda ve çeşitli ülkelerden katılımcıların yer aldığı bir panel düzenlenmiştir. Bu oturumda, "Nitelikli Eğitim" konusu ele alınmış ve uluslararası düzeyde eğitime katkı sağlayacak fikirler tartışılmıştır.

Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, bu etkinliğe bütün akademik kadrosuyla katılım göstermiş olup, uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi ve gelecekteki araştırmaların güçlendirilmesi açısından önemli kazanımlar elde etmiştir.  Konferans, akademik ve kültürel etkileşim açısından verimli bir ortam sağlamış ve üniversitemizin uluslararası iş birliği kapasitesine katkıda bulunmuştur.