ÇAĞKAM’dan "Şiddetin Türleri ve Şiddet Mağdurlarının Hukuki Hakları" konulu panel

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle Üniversitemizde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇAĞKAM) tarafından “Şiddetin Türleri ve Şiddet Mağdurlarının Hukuki Hakları” konulu panel düzenlendi.Panelde, ÇAĞKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şirvan Kalsın moderatörlüğünde konuşmacılar, şiddet olgusunu kendi çalışma alanları kapsamında değerlendirdiler.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen İstanbul Sözleşmesine uygun olarak hazırlanan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve bu Kanun kapsamında şiddet mağdurlarına sağlanan koruyucu ve önleyici tedbirler Adana Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Av. Deniz Eylem Coşkun tarafından anlatıldı. Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü ise 6284 sayılı Kanun kapsamında kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) çalışma yöntemlerini, hizmetlerini anlatmış ve Mersin’in şiddet haritası verdi.

Üniversitemiz Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Kale’nin de konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, Kale  “Çocuk, Medya ve Şiddet” başlıklı konuşmasında şarkı sözleri, bilgisayar oyunları ve çizgi filmlerin çocukların şiddet eğilimleri üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlimiz Anjelika Hüseyinzade Şimşek is,e şiddetin yalnızca fiziksel olmadığını, duygusal ilişkilerde çiftlerin birbirlerine çoğu zaman psikolojik şiddet uyguladığını ve bunun “flört şiddeti” olduğunu çarpıcı örneklerle anlattı. Öğrencilerinin geniş katılım gösterdikleri panelde konu, soru ve tartışmalarla boyutlandırıldı.